Біля мене сусід (під Києвом) достатньо молодий (44 роки), а інтернет підключати не планує собі. Комп'ютера у нього немає. В Тальному на моїй вулиці з 4 найближчих сусідів комп є лише в 1.
Я нещодавно зіткнувся з такою проблемою: фірма знаходиться в Києві, промзона, найближчі жилі будинки за 300 метрів, кругом одні підприємства. Так от через це ми сиділи на ADSL 24 (з реальними 13/0,5 мбпс). І, якщо для дому цієї швидкості достатньо, то для наших менеджерів, які "забувають" зжати xls файлик на 10к позицій (10 мб не зжатий), і відправляють цей файл на 5-10 клієнтів - от це фатально (20-40 хв. канал забитий поштою). Коли наказали знайти провайдера, я передзвонив більше 40: більшість відповідали, що в найближчий час не тягнутимуть сюди лінію (хоча, якщо точніше - навіть не можуть собі цього дозволити). Крупні провайдери сказали, що скоро будуть тягнути. І лише кілька самих крупних, які на рівень вище ніж інші (рівні провайдерів знаєте? це коли є глобальний провайдер, який роздає провайдерам другого рівня інтернет, 2 рівень дає третьому і так до кінцевого споживача) запропонували або оплатити 10 тис грн за протяжку оптики і потім платити по 1000 грн в місяць, або оплатити 2000 грн за підключення і щомісяця 1800 грн за доступ. От тобі й оптика.
Хоча, 1000 грн/міс за оптику від провайдера, який має декілька резервних каналів (себто, він з'єднаний з кількома провайдерами, і при падінні одного інтернет не пропаде) - це не такі вже й великі гроші для фірми, яка продає по інтернету товар (жаль моє керівництво, слава богу, колишнє, це не розуміло). Пізніше ціни вже трохи змінились, бо вони робили кільце з своєї оптики, і якраз рили по тій вулиці. Але всеодно ми дочекались "домашку" - так називаються провайдери, які за якість не ручаються. В них зазвичай немає резервного каналу і з'являлись вони з "два друга рішили інтернет сусідам продавати, згодом розкрутились..." (тепер фірма платить (я звільнився звідти) 400 грн в місяць за ~50 мб (Україна), 1 мб - світ. Стоїть направлена wi-fi антена. Краще ніж раніше, бо синхронна швидкість, але надійності нема. Не раз пропадав інтернет, бо пропадало світло на ретрансляторі
).
Дорого все дуже, тому розвиватись провайдерам буде важко. І вони будуть шукати шляхи, куди легше розвинутись - багатоповерхівки + бездротовий. Багато з провайдерів уже так і пропонують, якщо тягнути далеко.