Затримання Лабайчука Василя Генеральному прокурору України В. Пшонці,
Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Ніні Карпачовій,
Старшому слідчому ОВС України в Івано-Франківській областіЛабайчук Василь Іванович- людина яка зняла відео, на якому відсікали голову пам'ятнику Сталіна.
Лабайчука Василя було затримано в с. Красносільці Збаразького району Тернопільської області 9 січня 2011 без жодних пояснень та протоколів. Доставляли його до Збаража, Івано-Франківської області, Запоріжжя. На прохання надати адвоката відповідали що він йому не потрібний.
19 січня 2010 року мене доставили до Жовтневого райсуду міста Запоріжжя, де певний час тримали в спеціальному приміщенні під охороною. Потім мене примусили поставити свій підпис про ознайомлення з документом під назвою «Постановление». Мені не було надано можливости перебувати в залі судового засідання, коли суддя Свєтліцкая «избирала» для мене «меру пресечения». Як також не було забезпечено участі адвоката при цьому.
Лише 20 січня цього року до Василя Івановича допустили адвоката, але не конфеденційно, як потрібно по закону. Постійно була присутня охорона.
В цей самий день о 17:00 слідчий надав мені документ під назвою «Постановление о привлечении в качестве обвиняемого», датованого «18 января 2011 года», в цьому документі слідчий пише, що він «установил: 28.12.2011 года в вечернее время Лабайчук В.И., Зануда А.А., Онофрийчук А.В., Андрющенко Э.С., Хмара Р.А., Абрамив В.З., Таран П.Д., Пономаренко Ю.С. и Вишнюк В.Р. прибыли к помещению Запорожского областного комитета коммунистической партии Украины по адресу г. Запорожье ул. Горького д.133, где, грубо нарушая общественный порядок по мотивам явного неуважения к обществу, действуя с особой дерзостью, повредили малое архитектурное сооружение, бюст Сталина И.В.,
Далі довжелезний список того, що вони "зробили". Василь не жалкує про скоєнне, але:
Але я заявляю, що ствердження слідчих та судді стосовно мотивів моїх дій та намірів є фантазіями та вигадками тих, хто складав згадані вище документи.