Не було б щастя, так нещастя помогло...
Було 2 ОС в дуал буті
Накрився 2ТБ вінт. Купив за 50 грн 60ГБ з рук. Довелось обирати одну. Поставив Дебіан, і забув. Десь через місяць дійшло, що все влаштовує і немає проблем.
За цей час (мабуть уже років 3) пережив таке, що вінду уже переставляв би десятки разів. Особливо було весело, коли не міг дрова на відяху поставити (АТІ під Debian іноді "стають старими" штучно. Коли частину дров просто переносять в legacy) Реально по кілька днів сидів в консолі. Було що зносив мабуть більше ніж 60% ОС, але ще жодного разу не переставляв. Здається, убити її неможливо.
До речі, багато софта, втч і заїжджений в таких темах фотошоп уже теж працює.
А коли написану на мові програмування від Майкрософт(.NET) для ОС від Майкрософт, програму я не зміг запустити під віндою, бо вона 64, а прога була під 32, зате під Wine запрацювала з маленьким пендельом... це було просто епічно.
Прога була для роботи (інвентаризація комп техніки). І саме коли я зміг її запустити під лінуксом, стало переломним моментом. На роботі теж був встановлений лінукс (який через півтора року після мого звільнення до сих пір працює, бо "працює - не трогай")
Потім пішло-поїхало: загнав на нього склепані на колінах образи вінди з вбудованими "лічно" дровами для мережевих карт. Потім зафігачив це в тфтп сервер з PXE.... І тепер з будь-якої точки підприємства (а там територія величенька) можна запустити установку вінди, потестити ОЗУ чи вінт, скинути пароль (бо є юзвері, які люблять паролі позабувати свої ж).
ой, щось мене понесло...
але спочатку був Debian
До речі: чи знали ви, що Ubuntu з древнєафриканської значить "Я не зміг настроїти Debian"?
PS: зараз на новій роботі доводиться юзати вінду і мак. Але вінда ще куди не йшло, а за мак ніхто сідати не хоче.