Нізя ж бути таким обмеженим. Більше того, познайомся з Страуструпом, чи Кнутом (знав, що класика, але 68 рік навіть мене шокував).
Не тупи
, ті книги перевидаються з оновленнями, якщо автор ще шнурки не відкинув і в маразм не впав. Той же Кнут є у перевиданні кінця нульових.
До сих пір їх рекомендують як найкращі для вивчення.
Наприклад, в типографіці теж рекомендують книги 1930-40-50 років від метрів того часу. Прочитав саму-саму, це марно витрачений час, добре що не купував, а взяв у торентах ознайомитися. Вони неактуальні. Деякі фундаментальні речі, які можна відкласти в голову є в будь-якій сучасній книзі тієї ж тематики в переосмисленому і стислому вигляді. Точно так же як і з програмуванням і всім іншим технічним. Читати застарілі речі це робити себе менш конкурентноспроможним і відставати на крок-два від тенденцій. Читати наших авторів це робити себе ще менш конкурентноспроможним, бо у нас це виходить довільним погіршеним переказом іноземних книг, розбавленим водою і роздумами про життьо-буттьо. Звісно мова про технічну літературу і всяке там ІТ, не про кобзар же.
На рахунок дешевше можна купити, глянь в розетці ціни, 2500+ грн за книгу там в порядку речей, дешевше 550 грн по цікавій мені тематиці нормальних книг немає. Не тому вони дорогі, бо автори іноземні, а тому, що тираж малий, бо вузько спеціалізовані. І ті під замовлення, бо друкуються «агєнтами крємля» в Пітєрі. І вони застаріли ще до моменту свого виходу в перекладі. Різниця між актуальною англійською версією і попередньою, але перекладеною, десь 1-2 роки буває, тобто по 3-4 роки між виходом оригінального англійського перевидання, і того ж перевидання у перекладі, для тих книг це смертний вирок. Тому або читати англійською мовою, або потрапляти в ситуацію, яка назріває наприклад з AngularJS, коли перекладена книга вийде весною, а сам фреймворк в червні стане LTS, тобто фактично припинить свій розвиток і почне відмирати, як і багато інших покинутих творінь гугла
Хоча книги про будь-які фреймворки це ще та девіація, просто до слова про застарілість згадалось.
А от чому не варто читати якусь "популярну белетристику"? І що під цим мається на увазі?
Те, що і мається під словом белетристика. Романчики, детективчики, донцови-куйцови, фентезі і інший шрот.
У свій шкільний, потім докомп'ютерний і доінтернетний комп'ютерний час прочитав 100500+ книг (більше 1к точно), переважно хороших як і у всіх домашніх бібліотеках, які були при совку у часи, коли нічого іншого окрім книг не можна було купити, деякі по декілька разів, потім читав те, що дістати було нереально в друкованому вигляді. Можливо, воно і пішло на користь, а може і навпаки, інколи заважає. Не сказав би, що жалкую про прочитане, але зараз мені близька думка Шерлока Холмса:
Шерлок Холмс: Не читал, не читаю и не собираюсь читать. Я вообще не читаю беллетристику.
Доктор Ватсон: Ну, а история? Философия?
Шерлок Холмс: История, философия… В руки не беру.
Доктор Ватсон: А как же Аристотель? Жанна Д'Арк, Коперник?
Шерлок Холмс: Коперник? Знакомая фамилия... Ватсон, поймите, человеческий мозг — это пустой чердак, куда можно набить всё, что угодно. Дурак так и делает: тащит туда нужное и ненужное. И наконец наступает момент, когда самую необходимую вещь туда уже не запихнёшь. Или она запрятана так далеко, что её не достанешь. Я делаю по-другому. В моём чердаке только необходимые мне инструменты. Их много, но они в идеальном порядке и всегда под рукой. А лишнего хлама мне не нужно.
Коротше, після 20+ років потрібно припиняти споживання непотрібної єрунди. Принаймні, для себе такий висновок зробив, шкода ніхто такого не підказав раніше. Це не означає, що читаю лише технічну літературу
Потрібно буде тему замутити хто що недавно цікавого прочитав і що рекомендує прочитати.